Onafhankelijk advies en begeleiding!!

 

 

 

 

 

 

 

Wij kunnen u de volgende diensten aanbieden:

  • Quick Scan drinkwaterinstallatie
  • Risico inventarisatie
  • Beheersplannen
  • Opvolging logboeken
  • Training en begeleiding
  • Coördinatie en begeleiding uitvoering corrigerende maatregelen
  • Tekenwerk

 

Legionella

 

De legionellabacterie kan veteranenziekte veroorzaken. De ziekte kan ontstaan wanneer iemand besmette druppels waternevel inademt. Bijvoorbeeld onder de douche of via airconditioning. De ziekteverschijnselen variëren van een lichte griep tot longontsteking. U kunt het risico op besmetting verkleinen, door de waterleiding goed door te spoelen na een vakantie. Eigenaren van een waterleidinginstallatie waar ook anderen gebruik van maken, moeten een risicoanalyse laten opstellen.

 

Voorkom besmetting met legionella

 

De legionellabacterie bevindt zich in grondwater, oppervlaktewater en in (leiding)water. Legionella wordt gevaarlijk voor mensen als de bacterie zich vermenigvuldigt en via druppels waternevel in de lucht komt die wij inademen.

 

Vermenigvuldiging kan vooral gebeuren als de bacterie:

  • in water met een temperatuur tussen 25 en 45 °C aanwezig is;
  • in stilstaand water aanwezig is; 
  • in een leiding met roest, kalk of een slijmlaag aanwezig is.

 

Legionella vermenigvuldigt zich optimaal bij een watertemperatuur van 37 °C. Boven de 55 °C gaat de bacterie dood.

 

Risicogroepen

De meeste mensen die besmet raken met legionella, worden niet ziek. Slechts bij een klein deel van de mensen ontwikkelt de veteranenziekte. Dit is een stevige longontsteking, die dodelijk kan zijn. Er bestaat ook een lichtere vorm van infectie: de legionellagriep.

 

Of en hoeveel mensen risico lopen om ziek worden door de legionellabacterie, hangt onder andere af van:

  • het aantal mensen dat besmet raakt;
  • het aantal mensen dat meer risico loopt om ziek te worden: onder meer personen ouder dan 40 jaar, rokers, alcoholisten en mensen met een verminderde weerstand door bijvoorbeeld ziekte, ouderdom of medicijnen.

 

Thuis legionella voorkomen

Om legionella te voorkomen kunt u een aantal maatregelen nemen. Zo kunt u de temperatuur van het douchewater in uw boiler afstellen op minimaal 55°C. Dit is de temperatuur vóór het mengen met koud water. Bent u langer dan een week niet thuis geweest, laat dan het koude en warme water een minuut stromen. Het beste kunt u de douchekop daarbij onderdompelen in een emmer met water.

 

Legionella bij bedrijven en instellingen

Veel bedrijven en instellingen hebben een waterinstallatie die water beschikbaar stelt aan meerdere mensen (collectieve installatie). Bijvoorbeeld een hotel of zwembad. De eigenaar van een collectieve installatie is  verantwoordelijk voor waterkwaliteit vanaf de hoofdkraan tot en met de tappunten. Voor locaties waar veel mensen het risico lopen om ziek te worden als er legionella in het water zit, geldt het externe link: Drinkwaterbesluit (artikel 35 t/m 44) en de externe link: Regeling legionellapreventie in drinkwater en warm tapwater.

 

(bron : http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/legionella)

 

 

Legionella (pneumophila) is een bacterie die de veteranenziekte of legionellagriep veroorzaakt. De ziekte (ook wel legionellosis genoemd) kan ontstaan wanneer mensen de bacterie inademen, bijvoorbeeld in een douche of via een sproei-installatie.

 

De griepvariant (ook wel Pontiac koorts) is meestal tijdelijk en van doorgaande aard, de veteranenziekte daarentegen is een chronische longaandoening met mogelijk dodelijke afloop. Voorwaarde voor infectie is dat de bacterie via de neus of de mond wordt opgenomen en zich kan vestigen in de longen. De verspreiding gebeurt dan ook via zogenaamde aerosolen, dit zijn kleine waterdruppeltjes die de bacterie kunnen bevatten en ontstaan door turbulente waterbewegingen. Risicogroepen zijn personen met een verminderde weerstand, ouderen en stevige rokers.

 

De eerste gerapporteerde uitbraak dateert van 1976, toen er zich onder oud-strijders van het Amerikaans Legioen in de USA (Philadelphia) een massale epidemie van longontsteking voordeed. Na onderzoek kon men deze uitbraak relateren aan het voorkomen van bepaalde bacteriën. Deze bacteriën werden Legionella pneumophila genoemd en het genus tot waartoe ze behoren Legionella, naar analogie met de eerste bekende uitbraak.

 

De in Nederland bekendste uitbraak was die tijdens de Westfriese Flora in Bovenkarspel in 1999. 200 mensen werden tijdens deze epidemie ziek, 32 overleden aan de gevolgen van Legionella. Waarschijnlijk waren er echter meer doden, maar deze patiënten waren reeds begraven voordat de ziekte als zodanig herkend was. De besmetting bleek te zijn ontstaan in twee stands van de bijbehorende consumentenbeurs, waar bubbelbaden waren tentoongesteld.

 

In Murcia, Spanje vond op 22 juli 2001 de grootste uitbraak plaats met 800 betrokken patiënten. Bij 449 van hen werd de bacterie aangetoond, 6 mensen overleden aan de gevolgen. Er werd uitgebreid epidemiologisch onderzoek verricht en de meest waarschijnlijke oorzaak was een aircosysteem in het stadsziekenhuis. 

 

(bron : http://www.legionella.nl)

 

 

 

 

 

www.w-tid.nl

Copyright ® 2012 WTID

WTID

Legionella